Šípková polévka (saská )
21. 4. 2007
300 g šípků
1 l vody
75 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
2 žemle
máslo
sklenka červeného vína
Postup :
Šípky rozpůlíme , očistíme od stopek , okvětí a nažek , dobře promyjeme a vaříme ve vodě se špetkou soli 25 minut . Protřepeme je sítem nebo rozmixujeme . Z másla a mouky připravíme jíšku , zalijeme ji vodou , rozšleháme a povaříme . Přidáme do ní šípkový protlak a znovu krátce povaříme , aby byla polévka hustší . Ochutíme jí solí a cukrem ( případně červeným vínem ) a podáváme teplou , doplněnou kostičkami žemle opečenými na másle .
1 l vody
75 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
2 žemle
máslo
sklenka červeného vína
Postup :
Šípky rozpůlíme , očistíme od stopek , okvětí a nažek , dobře promyjeme a vaříme ve vodě se špetkou soli 25 minut . Protřepeme je sítem nebo rozmixujeme . Z másla a mouky připravíme jíšku , zalijeme ji vodou , rozšleháme a povaříme . Přidáme do ní šípkový protlak a znovu krátce povaříme , aby byla polévka hustší . Ochutíme jí solí a cukrem ( případně červeným vínem ) a podáváme teplou , doplněnou kostičkami žemle opečenými na másle .