Pampeliškový med
28. 4. 2007
250 g pampeliškových květů
1 1/2 l vody
1 pomeranč
1 citrón
1 1/2 kg cukru krystal
Postup :
Květy zbavíme zeleného zákrovu , propereme je , přelijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne . Pak scedíme přes plátýnko a vymačkáme . Do nálevu přidáme pomeranč a citrón , oloupané , zbavené jader a pokrájené na kostičky (nebo pouze štávu z nich ) , cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí . Teplý med nalijeme do skleniček a uzavřeme víčky . Sterilizovat jej nemusíme , konzervace je zajištěna dostatkem cukru . Med uložíme v chladnu a temnu . Mažeme jej na chleba s máslem (jako včelí med ) , přidáváme do čaje při nachlazení nebo užíváme pro dobré trávení .
1 1/2 l vody
1 pomeranč
1 citrón
1 1/2 kg cukru krystal
Postup :
Květy zbavíme zeleného zákrovu , propereme je , přelijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne . Pak scedíme přes plátýnko a vymačkáme . Do nálevu přidáme pomeranč a citrón , oloupané , zbavené jader a pokrájené na kostičky (nebo pouze štávu z nich ) , cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí . Teplý med nalijeme do skleniček a uzavřeme víčky . Sterilizovat jej nemusíme , konzervace je zajištěna dostatkem cukru . Med uložíme v chladnu a temnu . Mažeme jej na chleba s máslem (jako včelí med ) , přidáváme do čaje při nachlazení nebo užíváme pro dobré trávení .