Srnčí kýta na smetaně s jeřabinkami
1
kg srnčí kýty
80
g slaniny
2
lžíce másla
2
cibule
2
střední mrkve
1
kořen petržele
1
bulva celeru
6
zrnek pepře
6
zrnek novéhokořeni
1—2
bobkové listy
tymián
sůl
1/4
l smetany
3
lžíce hladké mouky
6
lžic sladkoplodých jeřabinek
citrón
(1 sklenka červeného vína)
Nálev:
na 1 l vody
600 g cukru (postačí na 1 1/2—2 kg jeřabin)
Odleželé maso protáhneme klínky slaniny. Na pekáči zpěníme na másle cibuli, přidáme očištěnou, pokrájenou zeleninu, maso a koření, osolíme a dusíme téměř do měkká. Během dušení maso podléváme vodou. Nakonec je dopečeme v troubě do červena, stavu vydusíme na tuk. Maso nakrájíme na plátky. Ze zeleninového podkladu vyjmeme celá koření, zeleninu protřeme sítem nebo rozmixujeme a zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou. Přidáme čerstvé, kompotované či sušené jeřabinky a povaříme. Podle chuti omáčku osolíme, okyselíme citrónovou štávou nebo červeným vínem a prohřejeme v ní maso. Podáváme s noky nebo houskovým knedlíkem.
Jeřabinový kompot
Dobře vyzrálé, sladké jeřabiny očistíme a propereme. Svaříme vodu s cukrem. Do vroucího cukrového roztoku vsypeme jeřabiny a vaříme, až plody zesklovatí. Vyjmeme je děrovanou naběračkou. dáme do sklenic a zalijeme vroucím nálevem. Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, případně kompot sterilzujeme při teplotě 85 °C 15 až 20 minut (podle velikosti sklenic).