Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srnčí kýta na smetaně s jeřabinkami

23. 4. 2007

1 kg srnčí kýty
80 g slaniny
2 lžíce másla
2 cibule
2 střední mrkve
1 kořen petržele
1 bulva celeru
6 zrnek pepře
6 zrnek novéhokořeni
1—2 bobkové listy
tymián
sůl
1/4 l smetany
3 lžíce hladké mouky
6 lžic sladkoplodých jeřabinek
citrón (1 sklenka červeného vína)


Nálev:
na 1 l vody

600 g cukru (postačí
na 1 1/2—2 kg jeřabin)


Postup :
Odleželé maso protáhneme klínky slaniny. Na pekáči zpěníme na másle cibuli, přidáme očištěnou, pokrájenou zeleninu, maso a koření, osolíme a dusíme téměř do měkká. Během dušení maso podléváme vodou. Nakonec je dopečeme v troubě do červena, stavu vydusíme na tuk. Maso nakrájíme na plátky. Ze zeleninového podkladu vyjmeme celá koření, zeleninu protřeme sítem nebo rozmixujeme a zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou. Přidáme čerstvé, kompotované či sušené jeřabinky a povaříme. Podle chuti omáčku osolíme, okyselíme citrónovou štávou nebo červeným vínem a prohřejeme v ní maso. Podáváme s noky nebo houskovým knedlíkem.

Jeřabinový kompot
 

Dobře vyzrálé, sladké jeřabiny očistíme a propereme. Svaříme vodu s cukrem. Do vroucího cukrového roztoku vsypeme jeřabiny a vaříme, až plody zesklovatí. Vyjmeme je děrovanou naběračkou. dáme do sklenic a zalijeme vroucím nálevem. Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, případně kompot sterilzujeme při teplotě 85 °C 15 až 20 minut (podle velikosti sklenic).