Polévka z mladých kopřiv
27. 4. 2007
talíř mladých kopřiv
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce másla
1 lžíce polohrubé mouky
1,2 l vývaru z masa nebo polévkové kostky
2-3 brambory
sůl
pepř
1 žloutek
2 lžíce smetany
1 lžíce citronové št'ávy
Postup :
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli , zasypeme ji moukou a připravíme světlou jíšku . Přidáme do ní omyté , jemně nasekané kopřivy
, jemně nastrouhanou mrkev , promícháme a zalijeme vývarem . Přidáme oloupané , nakostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka . Polévku osolíme , opepříme , zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně , okyselíme citronovou štávou a dále nevaříme .
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce másla
1 lžíce polohrubé mouky
1,2 l vývaru z masa nebo polévkové kostky
2-3 brambory
sůl
pepř
1 žloutek
2 lžíce smetany
1 lžíce citronové št'ávy
Postup :
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli , zasypeme ji moukou a připravíme světlou jíšku . Přidáme do ní omyté , jemně nasekané kopřivy
, jemně nastrouhanou mrkev , promícháme a zalijeme vývarem . Přidáme oloupané , nakostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka . Polévku osolíme , opepříme , zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně , okyselíme citronovou štávou a dále nevaříme .