Růže šípková (Rosa canina L.)
15. 2. 2006
PharmDr. Martina Chytilová.
Použití :
Sušené i jinak upravené šípky jsou velice oblíbené jako bohatý celoroční zdroj vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám např. chřipce a nemocem z nachlazení, při jarní únavě. Šípkový čaj se užívá jako prostředek posilující, mírně svíravý, projímavý a močopudný. Je také účinný při zánětlivých onemocněních dýchacích a močových cest. Čaj je třeba připravovat šetrným způsobem, nesmí se dlouho vařit a nutno jej ihned pít. K přípravě jsou vhodnější šípky drcené, zbavené chloupků a většiny semen. V potravinářství se používá na přípravu marmelád, povidel, vín a sirupů.
Dávkování : 1 kávová lžička na šálek nálevu, pije se 3-4 krát denně. Čaj má lahodnou chuť a není nutné ho příliš sladit.