Zelený čaj snižuje cholestrol

Zelený čaj je vhodným velmi zdravým a chutným nápojem pro uhašení žízně. Pěstování a výroba čaje má tisíciletou tradici. Jeho blahodárné účinky znali lidé již před třemi tisíci lety. Nejstarší návody na přípravu čaje pocházejí z Číny z období dynastie Tchang.
Ovšem tenkrát se čaj připravoval úplně jinak, než známe dnes. Čaj se mlel na prášek, poté se krátce povařil ve vodě a vyšlehal metličkou. Pití čaje odtud rozšířili buddhističtí mniši do dalších zemí. Přelévání lístků čaje vroucí vodou, čajové šálky a konvičky pochází z období dynastie Ming ze 14. století.
Důvodů, proč dát přednost právě zelenému nefermentovanému čaji před černým je mnoho.Zastavením fermentace sklizených lístků zůstanou v čaji uchovány specifické listové třísloviny a díky chlorofylu si list zachová přirozenou barvu. Buddhističtí mniši nejen pili čaj a rozšířili tento zvyk například do Japonska, ale začali také využívat jeho léčivé účinky.
Odedávna lidé připisovali zelenému čaji vliv na dlouhověkost a dobré zdraví, dnešní výzkumy toto jen potvrzují. Zelený čaj snižuje riziko onemocnění civilizačními chorobami.
Vliv na lidské zdraví mají zejména tyto látky obsažené v čaji:
- Vitamíny skupiny B, které posilují látkovou výměnu.
- Vitamín C snižuje a potlačuje stres a chrání organismus před nachlazením.
-
Katechin snižuje riziko rakoviny, potlačuje bujení již vzniklých nádorů
a jejich mutací, snižuje oxidaci vyvolanou aktivním kyslíkem, ničí
bakterie, působí proti vzniku zubního kazu a odstraňuje nepříjemný
zápach z úst, spolu s polysacharidy brání zvyšování hladiny cukru v
krvi.
- Kofein odvodňuje organismus, odstraňuje únavu a ospalost, stimuluje organismus.
- Fluoridy brání vzniku zubního kazu.
- Flavonidy posilují cévní stěny.
- Aminobutylkyseliny snižují krevní tlak.
- Tein dodává čaji jeho příjemnou chuť.
Je zřejmé, že uvedené látky jsou pro své účinky velmi důležité pro naše zdraví. K udržení dobré kondice organismu vám stačí jeden šálek denně.
Pravidelné pití zeleného čaje přispívá i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a zároveň brání jeho nadměrné koncentraci v organismu. Další z civilizačních chorob, vysoký krevní tlak, lze zeleným čajem účinně snížit. Potřebné množství katechinu obsahuje asi 10 středně velkých šálků čaje.
Pro osoby trpící cukrovkou, nemocí, při níž je narušena produkce inzulínu a jeho vstřebávání tkáněmi je zelený čaj velmi vhodným nápojem. Polysacharidy v zeleném čaji mají pozitivní účinky na snižování hladiny cukru v krvi. Pravidelné pití čaje zlepšuje průběh nemoci. Pokud vás tyto údaje k pití zeleného čaje ještě nepřesvědčili, možná jeho příznivý vliv na dlouhověkost a zpomalování stárnutí ano.
Při přípravě zeleného čaje čaj nevaříme, pouze spařujeme horkou vodou. Voda má být čerstvá, ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Na čaj používáme pouze tenkostěnný porcelán, případně sklo.
Některé druhy čajů můžeme pít na více nálevů. Nejlepší je nakupovat čaj ve specializovaných obchodech, které vám poskytnou informace ohledně chuti čajů, způsobu přípravy, louhování a počtu nálevů, které lze z čaje připravit. Pokud nemáte se zeleným čajem žádné zkušenosti, je dobré koupit si malé množství různých druhů čaje a vyzkoušet, který vám bude nejvíce chutnat.