Jdi na obsah Jdi na menu
 


Propolis.

13. 8. 2006

Je látka živičného charakteru, kterou včely vyhlazují a vyrovnávají částí úlu.Jeho bakteriocidní
a bakteriostatické vlastnosti ovlivňují zdravotní stav včel. Sbírají ho z poupat a větviček vrb, topolů, bříz, olše, z některých bylin a poupat jehličnanů. Velká část propolisů vzniká jako vedlejší produkt při trávení pylu. V obalu pylových zrn se nalézají živičné látky a éterické oleje.

Působení propolisu :

Anestetické – tlumí citlivost a bolest

Antiflogistické – působí protizánětlivě

Antiradiační – tlumí účinky škodlivého záření na organismus

Antitoxické - ruší účinek některých jedů a bakteriálních toxinů

Antivírové - působí proti některým virům

Bakteriocidní – ničí a usmrcuje bakterie

Bakteriostatické – zastavuje růst bakterií

Dermatoplastické – podporuje hojení ran

Fungicidní - ničí a usmrcuje houby a kvasinky

Fungistatické – zastavuje růst hub a kvasinek

Imunostimulační – podporuje vlastní obranné síly organismu