Čokoláda
Hořká čokoláda dokáže snížit krevní tlak u lidí s nadváhou
Vědci z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na přechodu mezi nadváhou a obezitou.
Kakao obsahuje řadu látek, které blahodárně působí na lidský organismus. Podle amerických vědců však tento horký nápoj nebo extra hořká čokoláda mohou pomáhat osobám s nadváhou. Kakao totiž u nich dokáže snížit krevní tlak. Ovšem pouze tehdy, je-li konzumováno bez cukru.
Vědci
z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na
přechodu mezi nadváhou a obezitou. Někteří z účastníků pokusu pak
konzumovali čokoládovou tyčinku obsahující 22 gramů kakaa. Zbytek
účastníků dostal také tyčinku, ale ta kakao neobsahovala. Nikdo z
dobrovolníků netušil, jakou tyčinku konzumuje.
Docent David L.
Katz pak před a po testovacím období měřil všem osobám krevní tlak a
nechal je podstoupit vyšetření ultrazvukem. Z výsledků jasně vyplynulo,
že osoby konzumující kakao měly mnohem lepší krevní tlak a funkci cév
ve srovnání s těmi, kteří jedli pouze tyčinky bez obsahu kakaa.
Ovšem
pak docent Katz při dalším testování zjistil, že důležitou roli hrál ve
všem cukr. Pokud osoby konzumovaly slazené kakao, pak byl účinek na
krevní tlak a funkci cév nižší. Nejsilnějšího efektu bylo naopak
dosaženo při podávání hořkého neslazeného kakaa. Je tedy zřejmé, že
stejný vliv nemůže mít slazený kakaový nápoj či mléčná čokoláda.