Mýtus zvaný antioxidanty
17. 9. 2006
Extrakt ze zeleného čaje.Koncentrát z granátových jablek.Beta-karoten.Vitamin C.Vitamin E.Extrakt z borovicové kůry.Jedním slovem antioxidanty. Jak zkutečně působí?pomáhají v boji proti nemocem,jsou neškodné,nebo dokonce mohou škodit?
Antioxidanty jsou hitem dne. V USA je zhruba polovina dospělých užívá každý den.Věří,že podporují zdraví a jsou schopny odvrátit řadu chorob,především rakovinu.Je to pravda? Jaká je skutečnost?
Výzkumy prováděné v posledních několika letech dokazují,že antioxidantové potravinové doplňky pomáhají člověku jen málo,nebo vůbec ne.A co je horší,mohou mít opačný efekt.
VOLNÉ RADIKÁLY
V padesátých letech minulého století vědci zjistili,že řada chorob včetně srdečních,mozkových příhod,rakoviny,diabetu,artritidy a neurodegenerativních chorob jako Parkinsova,nebo Alzeimerova choroba souvisí se škodami,které organismu působí vysoce destruktivní chemické látky zvané volné /kyslíkové/ radikály.
Volné radikály jsou velmi reaktivní sloučeniny,které za určitých okolností vznikají v organismu z kyslíku a v některých případech jsou pokládány za přímé příčiny nemocí,jako je plicní rakovina,ateroskelroza,nebo Alzeimerova choroba.
PRODUKT DÝCHÁNÍ
Žijeme v atmosféře bohaté na kyslík.Volné radikály proto nerozlučně patří k životu.Jsou vedlejším produktem dýchání a jak se ukazuje dokonce i trávícího procesu.Zhruba jedno% kyslíku,který vdechujeme,se mění ve volné radikály.Zdá se že to není mnoho,ale člověk je velký živočich a počet lidí na světě je vysoký.Během jednoho roku lidské tělo vyprodukuje asi 1.7 kg volných radikálů.Jejich tvorbu umocňuje ozon,tabákový kouř,produkty znečišťující prostředí,chemikálie,různé mikrobiální infekce a dokonce i intenzivní cvičení.
ZBRAŇ NA OBZORU
V osmdesátých letech minulého století se ojevila na obzoru potenciální zbraň.Vědci si už dlouhou dobu uvědomovaly,že u lidí jejichž strava je bohatá na ovoce a zeleninu je nižší výskyt srdečních chorob,diabetu,demence,mozkových příhod a některých typů rakoviny. Vysvětlení? Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem antioxidantů,které volné radikály neutralizují.Nejvíce jich mají zelené rostliny.Během fotosyntézy produkují čistý kyslík a tedy i volné kyslíkové radikály.
POTRAVINOVÉ DOPLŇKY
Podle jedné hypotézy z minulého století působí antioxidanty ve stravě jako houba,která nasaje nebezbečné volné radikály a odvrátí tak spoustu nebezpečných chorob.Byla to velká a přitažlivá myšlenka.Vše se zdálo být jasné:volné radikály jsou špatné,antioxidanty naopak dobré.Pomohlo to nastartovat výrobu potravinových doplňků v obrovském rozsahu.
PODROBNÉ VÝZKUMY
V devadesách letech minulého století začali vědci účinky antioxidantů podrobně zkoumat.K překvapení všech přišli na to,že v lidském těle jsou tyto látky podivně bezmocné.Nejenže nechrání před vlivem oxidačních procesů,ale někdy situaci zhoršují.Řada vědců dospěla k názoru,že v lepším případě jsou antioxidanty jako potravinové doplňky ztrátou peněz.V horším případě mohou i škodit.
BETA-KAROTEN
Prvním antioxidantem,který při zkoumání zklamal byl Beta-Karoten.Při tom to bývala hvězda mezi produkty.Pilulky Beta-karotenu se doporučovaly kuřákům,jako ochrana před rakovinou plic.Bylo to založeno na výzkumech prováděných v sedmdesátých letech minulého století,které došly k závěru,že u lidí konzumujících hodně mrkve,byl nižší výskyt rakoviny plic.Ukázalo se však,že výzkumy nebyly dostatečně rozsáhlé a fundované.
Velké testování beta-karotenu začal provádět v roce 1992 Americký národní institut pro rakovinu.Pro výzkum byl vybrán vzorek populace,který představoval 18 000 lidí,u nichž riziko výskytu rakoviny plic bylo vysoké.Byli to kuřáci,pasivní kuřáci a lidé vystavení působení azbestu.Polovina z nich dostávala beta-karoten.
Předpokládalo se,že výzkum potrvá šest let,ale po čtyřech letech byl zastaven.Výzkumníci zjistili,že lidé kteří užívali beta-karoten byli na tom hůř,než ti co nebrali nic.Výsledky přímo prokázaly přímou škodlivost beta-karotenu.Teprve letos v květnu američtí experti došli k závěru,že není důvod doporučovat beta-karoten široké veřejnosti a KUŘÁKY,ŽE JE NAOPAK TŘEBA PŘED BETA-KAROTENEM VAROVAT.
VITAMIN E
Podobně je tomu s nejznámějším antioxidantem vitaminem E.
Při všech testech v laboratořích se jak vitamin E,tak beta-karoten jeví jako dokonalé antioxidanty.Jinak je však tomu v lidském organismu.Podle některých vědců vitamin E v lidském těle musí být dokonce sám chráněn proti oxidaci a jako antioxidant vůbec nepůsobí.Jsou to překvapivá zjištění.Výzkumy ukázaly,že v přírodě existuje vitamin E v osmi různých formách a všech těchto osm forem vykazuje v laboratoř vynikajících antioxidačních účinků.
Lidské tělo je však schopno využít jen jednu z těchto podob vitaminu E a to alfa tokoferol,který z krevního oběhu,získávají játra velice složitým způsobem za pomoci specializovaného proteinu.Ostatní formy vitaminu E jsou z těla bez užitku okamžitě vylučovány.Velké dávky vitaminu E mohou organismus vážně poškodit.
Přitom vitamin E jako takový a ve správných dávkách je pro tělo nesmírně důležitý.Jeho nedostatek vede k vážným neurologickým problémům.Nejde však o jeho funkci anioxidantu,ale jako vitaminu.
I vitamin C v roli antioxidantu je velkým zklamáním.Některé am.výzkumy dokonce naznačily že u diabetiků může urychlovat aterosklerózu.
DALŠÍ LÁTKY V ROLI ANTIOXIDANTŮ
Poměrně málo prozkoumané jsou zatím polyfenoly.Některé chrání před určitými nemocemi,jiné ne.95% důležitého antioxidantu flavonoidu zvaného resveratrol,která je obsažen např.v červeném víně,je zničeno v našem trávím systémem dřív,než se dostane do krevního oběhu.Závěr je poměrně jednoduchý.Látky,které velmi kladně působí na náš organismus a zdraví,pokud je tělo přijímá v ovoci,nebo zelenině,nelze nahradit uměle vyrobenými potravinovými doplňky,ať už ve formě extraktů,či pilulek.
DŮVODY
Jedním z vysvětlení je,že v ovoci a v zelenině jsou polyfenoly,karetenoidy a vitaminy vázány ve vláknině.Ta poměrně dlouho zůstává nestrávená v žaludku a v tlustém střevě.Výše jmenované antioxidační látky tam zůstávají v ní a likvidují úspěšně volné radikály.Potravinové doplňky je zlikvidovat nemohou,protože na rozdíl od antioxidantů ve vláknině mají jen krátký čas na působení.
ČAJ A KÁVA
Je známo,že k hlavním zdrojům antioxidantů patří čaj a káva.Kladné účinky zeleného čaje na zdraví jsou jasně prokázány.Snižuje výrazně riziko rakoviny a kardiovaskulárních chorob.Přesto vědci zjistili,že čaj i káva obsahují nejen velmi užitečné antioxidanty,ale i nebezpečné agresivní volné radikály,ve formě peroxidu vodíku.Podle této teorie tedy pokaždé,když,když člověk vypije šálek kávy,pije i peroxid.
Jak se tedy ve světle těchto objěvů jeví? Jsou zdravé,či škodlivé? V zásadě jsou velmi užitečné a pro zdraví je lze hodnotit kladně.Mimo jiné pomáhají nastartovat náš organismus k výrobě vlastních antioxidantů.
NETRADIČNÍ POHLED
Řada vědců dnes předpokládá,zcela nový pohled jak na volné radikály,tak na antioxidanty.Tvrdí,že mírná dávka volných radikálů v organismu neškodí,protože ho vybudí k tvorbě vlastních antioxidantů.
Chcete-li získat velmi potřebné a užitečné antioxidanty ve formě,kdy skutečně působí,konzumujte stravu bohatou na flavoinoidy.Dopřejte si červené víno,čaj,kávu a velké množství ovoce a zeleniny.Alespoň do té doby,než bude vědět věda víc,spoléhejte spíš na přírodní zdroje antioxidantů než na vysoké dávky potravinových doplňků.
A které potraviny obsahují nejvíce antioxidantů? Jsou to pekaninové ořechy,mexické červené fazole,vlašské ořechy,lískové oříšky,klikvy,artyčoky,borůvky,sušené švestky,pistíciové oříšky,stružiny,maliny,mandle,červená jablka,datle,fíky.